El Chapati: El pa senzill, saludable i versàtil

El chapati, també conegut com a “pa indi”, és una opció deliciosa i fàcil de preparar per complementar qualsevol àpat, especialment els plats ayurvèdics com els curris o els guisats de llegums. Aquest pa pla no necessita ni llevat ni forn, cosa que el fa ideal per a aquells que busquen receptes senzilles, ràpides i nutritives.

Els secrets d’un bon chapati

El chapati es fa amb ingredients bàsics com farina integral (preferiblement d’espelta ecològica), aigua, sal i una mica de greix, com ghee o oli d’oliva. La clau està en treballar la massa amb cura per aconseguir una textura suau i elàstica que no s’enganxi a les mans.

Durant la cocció, els chapatis s’inflen lleugerament gràcies al vapor que es crea a l’interior. Això els dona una textura lleugera i esponjosa, perfecta per acompanyar la teva cuina.

Recepta de chapati tradicional

Ingredients (per a 6-8 unitats):

  • 2 tasses de farina integral de blat (o espelta).
  • ½ tassa d’aigua tèbia (aproximadament).
  • 1 culleradeta de sal.
  • 1 cullerada gran de ghee, oli d’oliva o oli de coco.

Preparació:

  1. En un bol gran, barreja la farina amb la sal.
  2. Afegeix el ghee, oli d’oliva o oli de coco i mescla fins que quedi ben integrat amb la farina.
  3. Ves afegint l’aigua tèbia a poc a poc mentre amasses amb les mans o amb una batedora elèctrica equipada amb el ganxo per a masses. El resultat ha de ser una massa suau, lleugerament elàstica i que no s’enganxi.
  4. Cobreix la massa amb un drap net i deixa-la reposar durant 20-30 minuts.
  5. Divideix la massa en boles de la mida d’una pilota petita.
  6. Estira les boles amb un corró fins a formar discos prims (d’uns 2-3 mm de gruix).
  7. Escalfa una paella antiadherent o de ferro colat a foc mitjà-alt, sense oli. Quan estigui calenta, cuina els chapatis un per un.
  8. Quan vegis que apareixen bombolles o punts foscos a la superfície, gira el chapati i continua cuinant-lo fins que quedi torrat per l’altra banda.
  9. Un cop cuits, cobreix els chapatis amb un drap de cotó per mantenir-los calents fins al moment de servir.

Varietat de chapati amb llavors

Si vols donar una textura i sabor extra als teus chapatis, pots afegir llavors a la massa. Només cal que afegeixis 1-2 cullerades de llavors de sèsam, lli o xia a la farina abans de barrejar-la amb l’aigua. Això els dona un toc cruixent i un extra de nutrients com omega-3 i fibra.

Chapatis i Ayurveda

El chapati és considerat un aliment tridoshic, però els seus efectes varien segons la constitució de cada persona:

  • Per als doshas Vata i Pitta, els chapatis són molt beneficiosos, especialment si s’acompanyen amb plats principals calents i greixos saludables.
  • Per a les persones amb constitució Kapha, es recomana fer-los amb poc ghee o oli, o fins i tot sense, per evitar un excés de greix.